Hoe het begon

Foto: Marie Houttequit
Foto: Marie Houttequit

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geïnspireerd door mijn eindexamenproject ’Wereldservies’ – een conceptueel servies dat mensen uit verschillende culturen samenbrengt en verbindt door hen samen te laten eten – heb ik me na mijn studie aan de Kunstacademie volledig toegelegd op het werken met keramiek en zo is mijn label design *by Imre Bergmann ontstaan. Het is een label met pure, handgemaakte producten van porselein en steengoed. Mijn producten kenmerken zich door een zekere eenvoud en minimalisme. Dit kan zowel in vorm als in kleur zijn. Al mijn ontwerpen worden door mijzelf handgemaakt in mijn atelier in Amsterdam.

 

Ik vind het heerlijk om met mijn handen te werken en op deze manier iets te creëren! Je hebt alle focus nodig voor je producten als je met keramiek werkt en je kunt eigenlijk niet met andere dingen bezig zijn. Vooral bij het vervaardigen van porselein luistert dit heel nauw omdat porselein snel onderhevig is aan vervorming. Het keramiekproces vind ik bijzonder én erg inspirerend omdat je nooit bent uitgeleerd. Het is echt een ambachtelijk proces. In feite is het een continue zoektocht naar de mogelijkheden met het werken met materialen. Mensen zijn vaak verbaasd als ze horen hoeveel er komt kijken bij het productieproces en hoeveel tijd het hele keramiekproces in beslag neemt. In feite is een het werken met keramiek echt ’slowdesign'. Je moet absoluut geen haast hebben bij de productie ervan. Dit vind ik wel een mooi gegeven in een tijd waarin alles steeds sneller lijkt te gaan.

 

 

Mijn ontwerpen bevatten vaak een onderliggende boodschap. Met het Positive Vibes servies vol vrolijke prints en teksten zoals ‘enjoy your day’, ‘taste with your senses’ en ‘relaxing cup of tea’ geef ik mensen de mogelijkheid om stil te staan bij het feit dat eten een rustmoment kan zijn en dat het belangrijk is om van eten te genieten. Dit als tegenhanger van de hectische maatschappij waarin we leven. Waste not wasted is een collectie bestaande uit ongeglazuurde porseleinen vaasjes. Deze vaasjes zijn ontstaan uit afgietsels van (delen van) alledaagse plastic (wegwerp)verpakkingen. Door deze ‘waardeloze’ verpakkingen uit te voeren in (gekleurd) porselein tracht ik de objecten hernieuwde waarde en duurzaamheid te geven. Ook mijn porseleinen kettingen geven een positieve boodschap mee: ‘joy’, ‘love’, ‘live your dreams’, ’be happy be you’ etc.


Foto: Marie Houttequit
Foto: Marie Houttequit

Met aandacht gemaakt

 

Zelf vind ik het bijzonder om een product te kopen dat op ambachtelijke wijze met zorg en toewijding is gemaakt door iemand. Dit geeft voor mij een extra dimensie en waarde aan het product; het is geen massaproduct maar een persoonlijk product dat is ontstaan door de aandacht, passie en liefde van de maker. Ik hoop dat de mensen die mijn producten kopen, dit gevoel ook zo ervaren want ik probeer diezelfde aandacht, liefde en zorg in mijn producten te leggen. Ik merk dat er steeds meer mensen op zoek zijn naar persoonlijke en handgemaakte producten waar men echt blij van wordt. In plaats van steeds ’meer’ producten gaat men naar ’meer waarde’ producten. Men vindt het weer belangrijk dat een product een verhaal heeft en met aandacht en zorg is gemaakt.


Keep in touch!